Arne Skage er klar med sitt andre soloalbum

Etter en lang karriere i musikken, slapp Arne Skage debutalbumet Procrastination Blues i 2021. Nå er han klar for oppfølgeren «Rootworks».

På vinter- og vårparten i 2023 ble brorparten av albumet spilt inn. Noe i hjemmestudioet i Løvikgata i Flekkefjord. Noe i Stavanger, og som sist, en betydelig del i New Orleans. Albumet har releasedato 19. april 2024, og vil foruten digital distribusjon trykkes på 180 gram marmorert vinyl hos T-time vinyl plant, og CD.

Arne forteller litt om albumet:

– Det er i utgangspunktet to hovedkomp, ett med livebandet mitt i Norge og en session i New Orleans, hvor jeg brukte omtrent de samme musikerne som forrige gang, bortsett fra at trommisen var opptatt, så jeg fikk med Doug Belote denne gangen, forteller Skage til Agder.

Ellers vil mange kjenne igjen bidragsyterne på albumet. Blant andre finner man Christian Sunde, Inge Svege og Stene Osmundsen fra tiden i Flekkefjord-bandet Mr. Jones. Med seg har han også sin datter Thale Log Skage på kor, pappa Arne Skage Sr. og kvindølen Sven Eivind Stakkeland. Samt en rekke andre dyktige og anerkjente musikere.

Disse er med

  1. Arne Skage - Slide, gitar, vokal & tamburin

  2. Big Chief Juan Pardo - Vokal & perkusjon

  3. Sven Eivind Stakkeland - Hammond B3 & bakgrunnsvokal (Kr.sand Soul Stew)

  4. Dr. Bekken - Piano

  5. Øyvind Grong - Bass & bakgrunnsvokal (Solo, Athana, Stavanger Symfoniorkester)

  6. Stein Inge Brækhus - Trommer & bakgrunnsvokal (The Last Hurrah, Stain Monsters)

  7. Doyle “Trumpet Red” Cooper - Trompet

  8. Craig Klein - Trombone

  9. Jason Mingledorff - Saksofon

  10. John “Papa” Gros - Hammond B3

  11. Renè Coman - Bass

  12. Doug Belote - Trommer

  13. Thale Log Skage - Bakgrunnsvokal

  14. Inge Svege - Bakgrunnsvokal & tamburin

  15. Terence Higgins - Håndpercusjon

  16. Stene Osmundsen - Trommesett

  17. Erica Falls - Bakgrunnsvokal

  18. Arne Skage Sr. - Trompeter

  19. Christian Sunde - Saksofon

  20. Jonno Frishberg - Fele & trekkspill

  21. Terence Higgins - trommer

Skage skriver hovedvekten av musikken selv, men i samarbeid med Tom Roger Aadland, Tim Scott McConnell og Leslie Smith. Han har gjerne en idé, som han ber tekstforfatterne bygge på.

Et par av låtene er igjen fra første album, men da var det elementer han ikke var helt tilfreds med. Disse er nå finpolert, og med på albumet.

– Jeg fikk Tom Roger Aadland til å fullføre teksten på den ene låten. Det ble veldig bra. I tillegg er det supplert med litt krydder, og små bits and pieces.

Agder spør Skage hvilken låt han vil trekke frem, dersom noen nye skal prøve seg på Skages musikk.

– Thalulah, skrevet av meg og Leslie Smith. Den første singelen, og den er et format som alle kan spise.

Låten er spilt inn i New Orleans med venner og musikere fra den amerikanske musikkbyen.

Rootworks av Arne Skage Foto: Ben Pierce (foto), Rune Mortensen (layout)

Blues med refrenger

Blues har for mange en mal. En struktur, og det er gjerne såkalt tolvtakter blues som er det man forventer først å høre når man omtaler seg nettopp som en bluesartist, men for Skage er ikke malen særlig interessant.

– Jeg lager låter jeg selv liker. Låter jeg selv vil høre på radioen. Det er blues med refrenger. Jeg liker gjennomførte låter. Skal jeg ha noe ankepunkt mot bluesmiljøet, så er det at man lener seg vel mye på tradisjoner og låter alle spiller.

Førstealbumet til Skage ble tatt godt imot. Nå håper han på samme opplevelse denne gangen også:

– Jeg skal gjøre noen konserter til helgen i Stavanger og Oslo, så skal jeg gjøre festivaler i sommer, så får vi se om det blir noe bevegelse som følge av albumet. Selv om det ikke er typisk blues som enkelte vil kalle det, så er det bluesrelatert musikk, så jeg tror det kan bli litt konserter og opptredener fremover i miljøet, sier bluestungvekteren fra Flekkefjord.

nge som vil frem

For Arne er musikken en så stor del av livet at soloprosjektet naturlig presset seg frem for noen år siden, selv om han i alle år hadde jobbet for å gjøre andre gode. Samtidig erkjenner han at det er svært mange som vil frem med sin egen musikk, og at verdensherredømme, førsteplass på Billboard og andre musikk-klisjeer ikke er noe å strebe etter, men heller lage musikk han kan stå inne for – og det finnes et publikum som virkelig liker det han gjør. Stort eller lite.

– Jeg holder jo på i en relativt liten sjanger i forhold til det som er populært. Jeg er ingen blåøyd naivist, jeg tenker å lage best mulige låter og produksjon, så er det noen det treffer skikkelig.

Spilte inn togspor gjennom natten

På låten Nothing's Made to Last hører man togfløyter og lyden fra jernbanen fra et krysningspunkt på jernbanenettverket i New Orleans/USA. – Jeg tok med en stereomikrofon på iPaden og gjorde opptak gjennom hele natten. Det ble flott og stemningsgivende.

Gitarist, men ikke først og fremst

De fleste kjenner Arne Skage best som gitarist. Han har vært med på 70 ordinære albuminnspillinger, og så atskillig flere om man tar med alt av innspillinger. Men som soloartist er han ikke først og fremst gitarist.

– Gitaren er viktig å ha med, for all del, men jeg har ikke hovedfokus på den når jeg lager låtene. Jeg er først og fremst låtskriver og produsent – jeg ser på hva som tjener låten, kontra å lage en gitarplate. Det viktigste er at totaliteten er bra.

Albumet er produsert og mikset av Arne selv. Master er det Jonas Ekstrôm.

I tillegg er det lokale kunstnere involvert i selve albumcoveret. Rune Mortensen har laget cover-layout og Simen Løvgren har tatt portrettbildet av Arne.

– Takk til alle som har bidratt. Det er mange navn involvert når et album lages, sier artisten som nå er klar for sitt andre soloalbum.