Klar med egne låter og improvisering: – Hvis vi hadde spilt ti konserter på rad, hadde ingen av dem blitt like

Til helgen er det duket for blueskonsert i Spira, med både lokale og tilreisende musikktalent. Arne Skage Jr. og Joe Rusi tar med seg et bunnsolid band, hvor vi blant annet finne den eminente keyboardisten Tor Einar Bekken.

– I sommer spilte vi sammen på en bluesfestival. Det var en kjempesuksess, og masse folk som kom, forteller Skage Jr. som da tenkte at det ville vært gøy å få til en lignende opptreden i Flekkefjord.

Han invitert derfor det som i utgangspunktet er hans band til Spira. I forkant av konserten har han valgt å trekke frem keyboardist og pianist Tor Einar Bekken, som er godt kjent i norsk blues.

– Han er en profilert artist i sitt eget virke. Bekken har gitt ut en haug med plater, og har vunnet mange priser. Kanskje den beste New Orleans-pianisten i landet, om jeg skulle sagt det selv, fortsetter Skage Jr.

Stilmessig passer pianisten også veldig godt til blues-typen «Gumbo» som både Skage Jr. og Rusi er godt kjent med fra før.

Egne låter

Noe som skiller denne gjengen fra mange andre i blues-sjangeren er at de opptrer med eget materiale. Publikum vil nok også få en følelse om at det som skjer under konsert er spesielt for den opptredenen.

– Vi har egne låter. Det finnes mange bluesband, men flere av dem spiller standard blueslåter. Det er ikke noen av oss, forklarer Skage Jr.

– Ja, vi brenner for samme type musikk, men vi er veldig forskjellige. Vi bringer hvert vårt til scenen, og det synes jeg er kjempekoselig, legger Rusi til.

Improvisasjon og spontanitet

Når musikerne entrer scenen sammen kan publikum forvente en helhetlig opptreden, som også innebærer en grad av improvisasjon.

– Litt av greien er at vi er innøvd, samtidig som vi ikke fastlåst til det vi spiller, forklarer Bekken.

Det er også en stor grad av spontanitet som ligger til grunn i opptredenen deres. Den kommer av mange års erfaring kombinert med litt felles øving i forkant av konserten.

– Hvis vi hadde spilt ti konserter på rad, så hadde ingen av konsertene blitt helt like. Jeg kunne aldri ha jobbet i en sektor hvor arrangement er helt fastlåst, hvor man er nødt til å spille det samme gang på gang, legger han til.

Bunnsolid band

For å unngå at opptredenen skal bli for fastlåst, har de med seg to flinke musikere fra Stavanger opp på scenen. Stein Inge Brækhus skal spille trommer og Øyvind Grong vil være på bass, tuba og sang.

– De er et sterkt fundament som gjør at vi andre bare kan ligge å flyte fordi det er så bunnsolid, sier Bekken.

Nå gleder musikergjengen seg til en skummel konsertkveld på fredag den 13. oktober. De har selv troen på at det blir en litt annerledes kveld med mye energi og god musikalsk kvalitet.

Alltid gøy på Spira

Bekken har aldri spilt på Spira før, men trives godt på nye plasser og ser veldig frem til å opptre der til helgen. De to andre er litt mer vant med å opptre der, men det er fremdeles noe de gleder seg mye ekstra til.

– Det er veldig spesielt. Jeg husker hvordan det var i det gamle kinobygget. Det er klart det er en veldig fin opplevelse å spille på Spira, forklarer Rusi.

– Helt uten at jeg har noen aksjer noe sted, så er jeg helt enig, legger en lattermild Skage Jr til.

Jobber mye med egen musikk

Utenom å forberede seg til konsert er musikerne også travle med å spille inn nye plater. Både Skage Jr. og Rusi er, til tross for å være på ulike steder i innspillingen, godt i gang med sine nye verk. Bekken slipper nye plater stadig vekk.

– Jeg er ikke helt sikker på hvor mange låter jeg har sluppet i år egentlig. Grunnen til at jeg legger ut så ofte er fordi jobben min på NTNU gir meg mulighet til å gjøre så mye opptak jeg bare vil, forklarer Bekken.

Pianisten jobber som professor på NTNU i Trondheim. Han trenger ikke å betale for studio, og benytter seg derfor ofte av muligheten til å spille inn nye verk.

GLEDER SEG: Skage Jr og Rusi synes alltid det er gøy å opptre i Spira. Bekken, som kommer for første gang, gleder seg også. Foto: Andreas Vikøren

Musikk for de eldre?

Blues er gjerne ikke den mest populære musikksjangeren blant dagens ungdom. Musikerne merker hvilken aldersgruppe som er best representert i publikum, men mener fremdeles at det er yngre som også er interesserte.

– Av og til føles det litt som om vi er på pensjonisttreff. Det er mye gråhårede hestehaler, men vi ser jo at yngre mennesker også liker denne sjangeren, sier Skage Jr.

– Det er litt forskjellig da. Noen ganger det dukker opp yngre folk også. Særlig utenfor festivalsegmenter treffer vi på yngre publikummere, så de finnes absolutt, legger Bekken til.

Rusi mener blues er en musikksjanger som er litt vanskeligere å forstå seg på. Det er derfor gjerne slik at man bør ha hørt ekstra mye musikk før man blir hekta på denne sjangeren.

– Men som nevnt innledningsvis hadde vi en fantastisk opplevelse tidligere i sommer. Vi spilte på en dag det var landskamp og strålende sol, alt talte imot at folk skulle komme, forteller Rusi.

På bluesfestivalen ble de møtt av et folkehav, da billettene var utsolgt og flere yngre mennesker sto klare ved scenen.